- Total number of questions : 20
- Time allotted : 30:00 Minutes:Seconds.
- Each question carry 1 mark, no negative marks.
- DO NOT refresh the page.
- All the best

1.

Find the one which does not belong to that group ?

2.

Find out the wrong number in the series 445, 221, 109, 46, 25, 11, 4

3.

Insert the missing number 16, 33, 65, 131, 261, (....)

4.

Find out the wrong number in the given sequence of numbers 52, 51, 48, 43, 34, 27, 16

5.

From a point C on a level ground, the angle of elevation of the top of a tower is 30 degree. If the tower is 100 meter high, find the distance from point C to the foot of the tower.

6.

The True discount on Rs1760 due after a certain time at 12% per annum is Rs160. The time after which it is due is?

7.

The present worth of a bill due sometime hence is Rs. 1100 and the true discount on the bill is Rs. 110. Find the banker’s discount and the banker’s gain.

8.

If a book costs Rs. 900 and is sold with a profit of 10% and discount of 12% then, the advertised price is?

9.

What will be the possibility of drawing a jack or a spade from a well shuffled standard deck of 52 playing cards?

10.

An accurate clock shows 10 o'clock in the morning. Through how many degrees will the hour hand rotate when the clock shows 6 o'clock in the evening?

11.

How many leap years do 300 years have?

12.

In a 100m race, A can beat B by 25m and B can beat C by 4m. In the same race, A can beat C by

13.

A hemisphere is made of a sheet of a metal 1 cm thick. If the outer radius is 5 cm, what is the weight of the hemisphere (1 cm⊃3; of the metal weigh 9 g)?

14.

A man gets a simple interest of Rs.500 on a certain principal at the rate of 5% p.a in two years. Find the compound interest the man will get on twice the principal in two years at the same rate.

15.

Rajan borrowed Rs.4000 at 5% p.a compound interest. After 2 years, he repaid Rs.2210 and after 2 more year, the balance with interest. What was the total amount that he paid as interest?

16.

Find the ratio in which rice at Rs. 7.20 a kg be mixed with rice at Rs. 5.70 a kg to produce a mixture worth Rs. 6.30 a kg.

17.

The time taken by a man to row his boat upstream is twice the time taken by him to row the same distance downstream. If the speed of the boat in still water is 42 kmph, find the speed of the stream?

18.

Two trains A and B start from Jammu and Chennai towards Chennai and Jammu, respectively. From the moment they pass each other, they take 24 hrs 30 minutes and 18 hrs to reach Chennai and Jammu, respectively. The train from Jammu is running at 120 km/hr. What is the speed of the train starting from Chennai?

19.

A man plants 49284 apple trees in his garden and arranges them so that there are as many rows as there are apples trees in each row. The number of rows is:

20.

Which one of the following can't be the square of natural number ?

Total number of questions : 20

Number of answered questions : 0

Number of unanswered questions : 20

1.

Find the one which does not belong to that group ?

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **B**

Except 110, other numbers are divisible by 4.

2.

Find out the wrong number in the series 445, 221, 109, 46, 25, 11, 4

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **C**

Go on subtracting 3 and dividing the result by 2 to obtain the next number.

Clearly, 46 is wrong.

3.

Insert the missing number 16, 33, 65, 131, 261, (....)

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **A**

Each number is twice the preceding one with 1 added or subtracted alternatively.

So, the next number is (2 x 261 + 1) = 523.

4.

Find out the wrong number in the given sequence of numbers 52, 51, 48, 43, 34, 27, 16

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **B**

Subtract 1, 3, 5, 7, 9, 11 from successive numbers.

So, 34 is wrong.

5.

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **C**

No answer description available for this question.

6.

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **D**

P.W = Rs. (1760 - 160) = Rs.1600

S.I on Rs.1600 at 12% is Rs. 160

Time = (100 x 160)/(1600 x 12) = 5/6 years = (5/6) x 12 months = 10 months

7.

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **B**

T.D. = √(P.W.*B.G)

B.G. = (T.D.)⊃2;/ P.W. = Rs.[(110*110)/ 1100] = Rs. 11.

B.D.= (T.D. + B.G.) = Rs. (110 + 11) = Rs. 121.

8.

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **B**

No answer description available for this question.

9.

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **A**

No answer description available for this question.

10.

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **D**

Hour hand travels 30 degree per hour.

For, 8 hours, 8 x 30 = 240

11.

How many leap years do 300 years have?

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **C**

Given year is divided by 4, and the quotient gives the number of leap years.

Here, 300%4 = 75.

But, as 100,200 and 300 are not leap years => 75 - 3= 72 leap years.

12.

In a 100m race, A can beat B by 25m and B can beat C by 4m. In the same race, A can beat C by

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **D**

A :B = 100:75 and B :C = 100:96

A :C = (A/B * B/C ) = (100/75*100/96 ) = 100/72 = 100:72

So, A beats C by (100-72) m = 28m

13.

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **B**

Thickness the sheet of metal = 1 cm

Volume of sheet = 2/3π(5)⊃3; - 2/3π(4)⊃3;

= 122π/3

Weight of the hemisphere = (122π*9)/3

= 366π

14.

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **D**

Let the principal be Rs.P

S.I at 5% p.a in 8 years on Rs.P = Rs.500

(P)(8)(5)/100 = 500

P = 1250

C.I on Rs.2P i.e., Rs.2500 at 5% p.a in two years

=2500{ [1 + 5/100]⊃2; - 1} = 2500{ 21⊃2; - 20⊃2; /20⊃2;}

= 2500/400(441 - 400)

= 25/4(41) = 1025/4 = Rs.256.25

15.

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **A**

No answer description available for this question.

16.

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **B**

No answer description available for this question.

17.

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **C**

The ratio of the times taken is 2:1.

The ratio of the speed of the boat in still water to the speed of the stream = (2+1)/(2-1) = 3/1 = 3:1

Speed of the stream = 42/3 = 14 kmph.

18.

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **B**

No answer description available for this question.

19.

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **C**

Let \(n\) be the number of rows

Then \(n \times n = 49284\)

\(\text{ie, n = }\sqrt{49284} = 222\)

20.

Which one of the following can't be the square of natural number ?

Your Answer : (Not Answered)

Correct Answer : **D**

The square of a natural number nerver ends in 2.

Thus, 143642 is not the square of natural number.

Total number of questions : 20

Number of answered questions : 0

Number of unanswered questions : 20

We'll write only best content for you