The present worth of a sum due sometimes hence is Rs.5760 and the baker’s gain is Rs.10. What is the true discount?

**Answer: **D

TD = √ (PW*BG)

TD = √ (5760*10) = √ 57600 = Rs. 240.

Enter details here

The banker's discount of a certain sum of money is Rs. 72 and the true discount on the same sum for the same time is Rs. 60. The sum due is:

**Answer: **A

No answer description available for this question.

Enter details here

The present worth of a certain bill due sometime hence is Rs.800 and true discount is Rs.36. The banker's discount is?

**Answer: **B

No answer description available for this question.

Enter details here

The true discount on a bill of Rs.540 is rs.90 . The banker's discount is?

**Answer: **B

No answer description available for this question.

Enter details here

If the discount on Rs. 498 at 5% simple interest is Rs.18, when is the sum due?

**Answer: **D

F = Rs. 498 TD = Rs. 18

PW = F – TD = 498 – 18 = Rs. 480

R = 5%

TD = (PW*TR)/100

=> 18 = (480*T*5)/100

=> 18 = 24*T

=> T = 18/24 = 3/4YEAR = 12*3/4 months = 9 Months

Enter details here

The banker’s gain on a sum due 3 years hence at 12% per annum is Rs. 270. The banker’s discount is ?

**Answer: **D

BG = Rs. 360

T = 3 years

R = 12%

TD = BG * 100/TR = (360*100)/(3*12) = Rs. 1000

=> BD = BG + TD = 360 + 1000 = Rs. 1360

Enter details here

The banker’s discount on a sum of money for 3 years is Rs. 1116. The true discount on the same sum for 4 years is Rs. 1200. What is the rate percent?

**Answer: **D

BD for 3 years = Rs. 1116

BD for 4 years = 1116*4/3 = Rs.1488

TD for 4 year = Rs.1200

F = (BD*TD)/(BD -TD) = (1488*1200)/(1488 -1200) = 124*1200/24 = 124*100/2 = 62*100 = Rs.6200

=> Rs.1488 is the simple interest on Rs. 6200 for 4 years

=> 1488 = (6200*4*R)/100

=> R=(1488*100)/(6200*4) = 372*100/6200 = 372/62 = 6%

Enter details here

A trader owes a merchant Rs. 10,028 due 1 year hence. The trader wants to settle the account after 3 months. If the rate of interest 12% per annum, how much cash should he pay?

**Answer: **B

No answer description available for this question.

Enter details here

The present worth of a certain bill due sometime hence is Rs. 1296 and the true discount is Rs. 72. What is the banker’s discount?

**Answer: **A

B.G. = (T.D.)⊃2; / P.W. = (72*72 )/1296 = 12*12/36 = 12/3 = Rs. 4

BG = BD – TD

=> 4 = BD – 72

=> BD = 72 + 4 = Rs. 76

Enter details here

Rs. 20 is the true discount on Rs. 260 due after a certain time. What will be the true discount on the same sum due after half of the former time, the rate of interest being the same?

**Answer: **B

No answer description available for this question.

Enter details here

Loading…

- Number System
- H.C.F. & L.C.M.
- Decimal Fractions
- Simplification
- Square Roots & Cube Roots
- Average
- Problems on Numbers
- Problems on Ages
- Surds & Indices
- Percentage
- Profit & Loss
- Ratio & Proportion
- Partnership
- Chain Rule
- Time & Work
- Pipes & Cistern
- Time & Distance
- Problems on Trains
- Boats & Streams
- Alligation or Mixture
- Simple Interest
- Compound Interest
- Logarithms
- Area
- Volume & Surface Areas
- Mensuration
- Races & Games of Skill
- Calendar
- Clocks
- Stocks & Shares
- Permutations & Combinations
- Probability
- True Discount
- Banker’s Discount
- Heights & Distances
- Odd Man Out & Series
- Algebra